CPTSD diagnózis az ICD11-ben

Az ICD-11 a Betegségek Nemzetközi Osztályozásának tizenegyedik változata. Az egészségügyi információk és a halálokok rögzítésének globális szabványaként az ICD-10 helyébe lép. Az ICD-t az Egészségügyi Világszervezet dolgozza ki és évente frissíti.

Ebben újonnan megjelent a Komplex poszt-traumás stressz zavar, ami mérföldkőnek számít, hiszen a traumához és stresszhez kapcsolódó mentális zavarok területén ez az újonnan elismert diagnózis sokakat érinthet és még kevéssé ismert. A diagnózist magyarra fordítva itt olvashatjátok el.

 

A komplex poszttraumás stressz zavar (komplex PTSD) olyan zavar, amely a rendkívül fenyegető vagy borzalmas jellegű eseménynek vagy eseménysorozatnak való kitettséget követően alakulhat ki, leggyakrabban olyan elhúzódó vagy ismétlődő eseményeket követően, amelyekből nehéz vagy lehetetlen a menekülés (pl. kínzás, rabszolgaság, népirtási kampányok, elhúzódó családon belüli erőszak, ismételt gyermekkori szexuális vagy fizikai bántalmazás). A PTSD valamennyi diagnosztikai követelménye teljesül.
Ezen túlmenően a komplex PTSD-t súlyos és tartósan fennálló
1) problémák az affektus szabályozásban;
2) önmagunkkal kapcsolatos meggyőződések, hogy csökkent, legyőzött vagy értéktelen, amelyet a traumatikus eseményhez kapcsolódó szégyen, bűntudat vagy kudarc érzései kísérnek; és
3) nehézségek a kapcsolatok fenntartásában és a másokhoz való közelség érzésében. Ezek a tünetek jelentős károsodást okoznak a személyes, családi, szociális, oktatási, foglalkozási vagy egyéb fontos működési területeken.