A SAFE SPACE módszer egy térkép,

ami segít eligazodni a gyermekkori traumás működésből való kilábalás komplex, és sokszor évekig tartó folyamatában. Ma már rengeteg információt találsz a traumáról, de ha szeretnél gyakorlati útmutatást és közösséget kapni,  miután felismerted, hogy érintett vagy,  jó helyen vagy.  

Az a célom, hogy a trumás működés felismerését facilitáljam és a felismerés fázisában a SAFE SPACE KURZUSSAL segítsek elindulni a jobb öngondoskodás és érzelemszabályozás, és a hatékonyabb énhatárok kialakításának gyakorlati útján. A klasszikus trauma terápia első lépése mindenképpen a biztonságos testbe érkezés, a jobb öngondoskodás, a stabilizáció. Sokat tehetünk magunkért, mielőtt szakemberhez fordulunk, ebben segít a Safe Space. A feldolgozás későbbi szakaszaiban mindenképpen ajánlom az önmunkát szakmai segítővel folytatni.

Bízom benne, hogy tudok segíteni, hogy a megfelelő segítség a megfelelő időben kerüljön eléd és ne kelljen 15 évig keresgélned, ahogyan én tettem.

Biztonságban Önmagadban

A gyermekkor ártalmas környezeti hatásai folyamatos stresszben tartják a gyermeket, és ez elveszi az energiát a gyermekkor alpvetően is kihívást jelentő idegrendszeri, kognitív és érzelmi fejlődési feladataitól. Ezért jellemzően hiányosak alábbi területek: Az önelfogadás, a stabil identitás, önegyüttérzés, önvédelem, annak képessége, hogy a kapcsolatokban megnyugvást találjunk, a pihenésre, kikapcsolódásra való képesség, a teljes önkifejezés, az akaraterő és motiváció, a belső nyugalom, az öngondoskodás, önbecsülés, önbizalom, és az élet szeretete. A gyógyulás éppúgy szól az idegrendszerünk újraszabályozásáról, elakadt fejlődésvonalak felzárkóztatásáról, a testünk belakásáról, mint a traumás működésünk megértéséről és a trauma narratívájának helyére kerüléséről, a változás lehetőségéről. 

A Safe Space módszer 3 fronton dolgozik 3 különböző szakaszra bontva a gyógyulás első, stabilizációs szakaszát. 

ELME

A megértés szintje: A traumás idegrendszer működésének megértése. Saját traumás megküzdéseink, gondolataink, hiedelmeink megismerése. A belső kritikusunk megismerése. A kialakult működésünk kapcsolatainkra gyakorolt hatásainak megértése. A trauma narratívájának helyére kerülése. Saját felelősségünk megismerése. A változás lehetőségének felismerése. A helyes fókusz gyakorlása, az elme erejének felismerése.

ÉRZELMEK

Az érzelmek szintje: Az érzelmek felismerése. Az érzelmek mögött megbújó szükségletek felismerése. A nehéz érzések feldolgozása, gyászmunka. Belső gyermekünk beölelése. Az érzelmek kezelése. A saját és mások érzelmeire adott válaszaink felismerése és ezek kezelése. Az érzelmi emlékbetörések természetének megismerése és megküzdési stratégiák. Az érzelemszabályozás gyakorlatainak elsajátítása.

TEST

A test emlékezet szintje: A vagus nervus stimulációja. Mindfulness gyakorlás. A testi érzetek tudatosítása. Stresszkezelési technikák testgyakorlással.

INGYENES KÓSTOLÓ

Iratkozz fel hírlevelemre és kérd az INGYENES SAFE SPACE METHOD ALAPOK munkafüzetet.

Kóstolj bele a módszerbe, szerezz tudomást az induló kurzusokról és tarts velem a gyógyulás útján!

Hibáztatás helyett gyógyulás

A C-PTSD leggyakrabban gyermekkori elhanyagolás, és/vagy bántalmazás eredménye. Azok a minták, amik megnehezítik az életünket, szüleink, és sokszor távolabbi őseink hagyatéka. A fel nem dolgozott traumát tudattalanul örökítjük tovább gyermekeinkre.

A gyógyulás nem a felelősök keresésében és nem is a minket ért sérelmek folyamatos ismétlésében keresendő. A SAFE SPACE módszerrel lépésről lépésre végigvezetlek azon a folyamaton, amit közel 20 évnyi munkával sikerült kikristályosítanom. A módszer egyes szakaszaiban különböző szinteken, különböző mélységben dolgozunk. Kognitív, érzelmi és testi munka is vár, ha belevágsz.

Átlag 7 évet kering az egészségügyben és mentálhigénés szolgáltatások útvesztőjében az, aki C-PTSD-vel él. Azért, mert a tünetek szerteágazók és könnyen félrediagnosztizálhatók. Jellemzően borderline, depresszió, szorongások spektrumán, ADHD, vagy szomatikus tünetek, kötődési zavarok, függőségek és párkapcsolati problémák formájában jelentkezik. 

A megfelelő tudás birtokában könnyebb megfelelő segítséget találni, és a munka jelentős részében önállóan is tudunk haladni. A gyógyulás első szakaszát a FELISMERÉS szakaszának neveztem el. A C-PTSD minden aspektusát érdemes minél pontosabban megismerni, hogy legyen fogalmunk arról, min és hogyan érdemes dolgozni a gyógyulás érdekében. Már a tudás sokat segít mentesülni a “valami azonosíthatatlan fundamentális baj van velem”, a “reménytelen vagyok” szégyenétől és reményt találni az előttünk álló útra. Ezt a kognitív szakaszt fontosnak tartom, ám fontos tudni, hogy önmagában még nem elég a gyógyuláshoz, mivel a fejlődési trauma életünk számos területét, köztük az idegrendszeri és érzelmi kapacitásunkat, továbbá egészséges egonk kialakulását is érinti.

Itt megkezdődik az érzelmi elakadások feltárása, az idegrendszer stabilizációja, az érzelemszabályozás fejlesztése, továbbá a gyászmunka, belső gyerekünk megismerése, új belső családunk kialakítása, a régi hiedelmek lebontása, a testbelakás megalapozása, mindfulness gyakorlatok elszánt napi gyakorlásával, naplózással.

I. A FELISMERÉS szakasza

II. Az ELISMERÉS szakasza

A második szakasz a stabilizációról, a külső és belső biztonság kialakításáról szól. Innen már nincs visszaút, nem elég az intellektus. A felismeréseket nem lehet meg nem történtté tenni. A régi rend elkezd leomlani.

Folytatódik az érzelmi elakadások feltárása, az idegrendszer stabilizációja, az érzelemszabályozás fejlesztése tartoznak ide. Megkezdődik a gyászmunka érzelmi szakasza, belső gyerekünk mélyebb megismerése, érzéseinek megélése, beazonosítása, új belső családunk kialakítása, a régi hiedelmek lebontása, a testbelakás megalapozása, mindfulness gyakorlatok elszánt napi gyakorlásával, naplózással. Ez egy nagy munkaigényű introspektív szakasz. Egyedül és csoportban is érdemes dolgozni magunkon, ám ebben a szakaszban egy képzett mentálhigénés szakember nagy segítség lehet. Fontos látni, hogy mindezidáig nem beszélgetünk a múlt történéseiről. Eddig csak a jelennel és a jövővel foglalkoztunk.

Ez a feketeöves szakasz, ahol javaslom a szakemberrel történő munkát. Itt tárjuk fel a múlt történéseit, és integráljuk a történteket az életünk szövetébe – a történetünk összeáll, értő fültanuk validálják a történeteinkhez való megmásíthatatlan jogunkat és kapcsolódó érzéseinket, a testünkbe kerülve, érzéseinket önempátiával megélhetjük és így végre ezek a helyükre kerülhetnek, vissza a múltba, így nem kísértenek tovább a jelenben.

A szekemberrel történő feldolgozás mellett fontos a gyakorlás, a tanult öngondoskodás napi rutinná tétele. Mindfulness gyakorlatok a mindennapokban, gyászmunka (ez nem lineéris, minden szakasz sajátja), folyamatos belső gyermek munka, önkapcsolódottság, valódi testbelakás, kapcsolataink újra szabályozása, a határállítás készségének fejlesztése, érzelemszabályozás fejlesztése. 

Itt sokszor fájdalmas árnyékmunka vár ránk. Ezt nem lehet egyedül csinálni. De érdemes belevágni, mert ennek gyümölcseként végül valódi hús-vér, tökéletlen emberségünk felvállalása, (ezzel a mérgező szégyentől való szabadulás) hozhatja meg azt a szabadságot és biztonságot, amit végre önmagunkban találhatunk meg. Olyan ez, mint egy újászületés.

III. A MEGISMERÉS és gyakorlás szakasza

Végtelen történet....

Onnan tudhatod, hogy gyógyulsz, hogy:

Fejlettebb tudatossággal és kevesebb automatikus 4F válasszal éled a mindennapokat;
A belső kritikusod elhalkul;
Az agyad “felhasználó-barátabb” lesz;
A gyermekkori veszteségek elgyászolásával növekszik az érzelmi intelligenciád;
Ahogy a test ellazul, az elme békésebbé válik;
Ahogy az ego egészségesebben kezd működni, kialakul egy egészséges énérzet, identitás;
Az életedről és magadról szóló narratívád önegyüttérzőbbé és önmagadat megerősítővé és igazolóvá válik;
Az érzelmi sebezhetőséged autentikusabb intimitást képes teremteni;
Képes leszel egy “elég jó”, biztonságos kapcsolatot kialakítani.

….Bár az lenne a vége, hogy “boldogan éltek, míg meg nem haltak”. De már tudjuk, hogy a mesék vége nem igaz az életben. A gyermekkori trauma hatásainak gyógyulásában is az a valóság, hogy ha sikerült viszonylagos elégedettséggel végeznünk a folyamatunkkal, a történet itt nem érhet véget. Ahhoz hogy ne essünk vissza régi mintáinkba, hogy a reziliánciák fenntartott legyen, életmóddá kell válni annak a működésnek, amit a folyamat során megtapasztaltunk.

A napi szintű – test, lélek, szellem – szintű gyakorlás segít megtartani azokat az eredményeket, amiket a gyógyulás folyamatában elérhetünk. Sajnos a CPTSD-re jellemző, hogy elég egy kisebb kihagyás, és könnyen találjuk magunkat ugyanott, ahonnan elindultunk.

Jelentkezz a
Kurzusra!

Ha megszólít a téma, adj magadnak esélyt a változásra. Jelentkezz a Safe Space Kurzusra, ahol hozzád hasonló helyzetű emberekkel együtt dolgozhatsz azon, hogy megértsd és a gyakorlatban változtass azokon az élethelyzeteken, amikben a traumás működésed miatt elakadtál!