A fejlődési traumáról

Az egészséges fejlődéshez a gyermekre hangolt szeretetteli, kompetens felnőtt szülőre, gondozóra van szükség. 

Amiből kiindulhatunk, az az, hogy a bántalmazó, és/vagy elhanyagoló környezet csapdájába került gyermeknek óriási alkalmazkodási feladattal kell megbirkóznia. A személyiségfejlődés minden területéről energiát von el a stresszes, bejósolhatatlan otthoni környezet. A gyermekkori nehézségek ezért a kötődés, a bizalom, az intimitás, az identitás, az ágencia érzése, az önszabályozás és érzelemszabályozás, valamint a biztonság és kezdeményezőkészség területein egyaránt nyomot hagynak.

Ma már tudjuk, hogy a fejlődési traumához “szeretetlen” bánásmód, vagy az elhanyagolás széles spektrumának “enyhébb” formái is hasonló tüneteket okozhatnak a későbbi mentális egészség tekintetében, mint a súlyos elhanyagolás. Gondolok itt az érzelmi elhanyagolás hétköznapi formáira, amiket nem is szándékosan követnek el a szülők. Hanem pl. mert a szülők kimerültek, nehéz anyagi körülmények között élnek, nincs segítségük, extrém stressznek vannak kitéve, maguk is traumatizáltak, vagy az egyik vagy mindkét szülő függő, beteg, depressziós stb.

Mivel a gyermek sem ellátni, sem megvédeni nem tudja magát, a felnőttek nyújtotta gondoskodás, ráhangolódás, figyelem és védelem hiányosságait kénytelen az egyetlen rendelkezésre álló eszközzel – fejletlen pszichológiai védekező mechanizmusaival – kompenzálni, amik felnőttként maladaptívvá váltak (azaz több kárt okoznak, mint amitől védeni próbálnak). Ezek felnőttként nehezítik intim kapcsolatait, érvényesülését a világban. Ezeket a patológiákat gyűjti egy fogalom alá Judit Herman komplex poszttraumás stressz zavar (C-PTSD) diagnózisának tünetegyüttese. Ezekről bővebben ITT írok. 

Korai hatások

A gyermekkori trauma hatásai a személyiségfejlődés folyamatában

Felnőttkori tünetek

A gyermekkori trauma hatásai felnőttkorban

Mivel a korai traumás élmények a személyiségfejlődés minden aspektusát meghatározhatják és a ezek az élmények a fokozott bizonytalanság érzését, ezáltal fokozott stresszt jelentenek, így a fejlődési trauma a másként nem meghatározható extrém stressz zavar (DESNOS) kategóriába tartozik. Ha megértjük, hogy a fokozott stressz hogyan hat az idegrendszerre, és milyen megküzdésekkel képes egy kisgyermek válaszolni ezekre a hatásokra, az is érthetővé válik, hogy a fejlődési trauma számtalan formában jelentkezhet. Ezek közös nevezője a korai, folyamatos stressznek való kitettség gyermek korban.

“A DESNOS olyan trauma, amelyet interperszonális viktimizáció, többszörös tragikus események vagy hosszabb ideig tartó események jellemeznek. Ez a diagnózis hat működési terület zavarának fennállását feltételezi: 1) érzelemvezérlés és impulzusok; 2) figyelem vagy tudatosság; 3) önérzékelés; 4) másokkal való kapcsolatok; 5) szomatizáció; és 6) jelentésrendszerek. “

 

SAFE SPACE

Térkép a CPTSD gyógyulási folyamatában

PSZICHOEDUKÁCIÓ
 CPTSD pszichoedukáció az utazás első lépése

SEGÉDANYAGOK
Könyvek, online támogató anyagok

A KURZUS
3 hónapos gyakorlati kurzus
6-12 fős online kiscsoportokban szupervízió mellett lehetőség nyílik együtt gyógyulni, megosztani a személyes élményeket, kétségeket, és kérdéseket feltenni.