A komplex-poszttraumás stressz zavar kialakulása

A gyermekkorban fennálló tartós érzelmi és fizikai stressz meghatározó hatással lehet az idegrendszer fejlődésére, a személyiség alakulására, és a világhoz való alkalmazkodás kereteire. Különösen a 0-3 éves kor között megélt negatív hatásoknak való kitettség, amelyek tartósan fennáltak ebben az időszakban, nagy eséllyel okoznak a felnőtt korban is meghatározó traumás működést, fejlődési traumát.

 

A C-PTSD a következő típusú tapasztalatok eredménye lehet:

– Gyermekkori kapcsolat olyan szülőkkel vagy gondviselőkkel, akik ijesztőek, kiszámíthatatlanok és/vagy nyomasztóak.

– Folyamatos vagy ismétlődő elhanyagolás vagy fizikai, szóbeli vagy szexuális bántalmazás.

– Családon belüli erőszaknak kitéve felnőni.

– Aktív függőségben szenvedő vagy kezeletlen mentális betegségben szenvedő gondozó által neveltek.

– A fejlődés különösen sérülékeny szakaszában, például kora gyermekkorban vagy serdülőkorban tapasztalt bántalmazás.

– Súlyos társadalmi stresszel, például zaklatással, fogyatékossággal vagy traumatikus eseményeknek való kitettséggel kell szembenéznie a közösségen belül, anélkül, hogy egy olyan gondozó támogatná a gyereket, aki megvédi és gondoskodik róla.

– Megkülönböztetik, kirekesztik, és nincs olyan gondozója, aki segít a gyerek érdekeit képviselni, vagy felelősséget vállalni az igényeiért.

ACE TESZT

A pszichológiai és orvosi szakterületek ma már felismerik, hogy a traumának kitett gyermekeknél a későbbi életük során jelentősen nagyobb valószínűséggel fordulnak elő fizikai egészségi kockázati tényezők. A Kaiser Permanente által végzett Adverse Childhood Experiences (ACE) tanulmány 17 000 beteg gyermekkori traumával kapcsolatos tapasztalatait vizsgálta, többek között:

– Fizikai bántalmazás

– Szóbeli bántalmazás

– Szexuális visszaélés

– Fizikai vagy érzelmi elhanyagolás

– Családon belüli erőszaknak való kitettség

– Kábítószerrel visszaélő háztartástagoknak való kitettség

– Mentálisan beteg, öngyilkosságra hajlamos vagy börtönviselt háztartási tagoknak való kitettség.

A tanulmányban a résztvevők minden egyes ACE-tényezőre vonatkozóan egy pontszámot alkalmaztak. A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy egy ACE-tényező megléte nagymértékben előre jelezte a többi ACE-tényező meglétét. Ha egy gyermek e kategóriák bármelyikét megtapasztalta, akkor fennáll a CPTSD kockázata, de négy vagy több ACE-faktor megélése kritikus stressznek tűnik. Felitti és munkatársai (1998) együttműködtek a CDC-vel (Centers for Disease Control and Prevention), hogy megértsék a kockázat mértékét. Arra a következtetésre jutottak, hogy azok a felnőttek, akik gyermekként 4 ACE-faktornak voltak kitéve, négyszer nagyobb valószínűséggel válnak depresszióssá, hétszer nagyobb valószínűséggel használnak szereket, és 12-szer nagyobb valószínűséggel kísérelnek meg öngyilkosságot, mint a nulla ACE-pontszámmal rendelkező felnőttek. Ezek a személyek nagyobb valószínűséggel tapasztalnak szociális, érzelmi és kognitív károsodást, és nagyobb a kockázata az olyan fizikai betegségeknek, mint a szívbetegség, a rák, a krónikus tüdőbetegség és a májbetegség.

Az ACE Tesztet az oldalon a segédanyagok/tesztek aloldalon tudod kitölteni.